Bruraskaret ca 1550 moh

Rauma, Trolltindene

Bruraskaret Bruraskaret Bruraskaret Trollveggen Trolltinder

Baksiden av Trollveggen
Baksiden av Trollveggen

I 1980 kom noen finske fallskjermhoppere til Åndalsnes på leting etter fjell som det var mulig å hoppe fallskjerm fra. Fra Bruraskaret er der ca 800 meter med fritt fall. De kastet ut en sten og målte 17 sekunder før den traff fjell. De 4 finnene Jorma Öster, Pentti Pukkila, Timo Liukkonen og Jukka Heikkinen hoppet fra Bruraskaret og vart dermed de første som hoppet fallskjerm i Trollveggen og fra fjell i Norge i det hele tatt. Fremdeles kan en lese taggingen på Bruraskaret med: "800 m until impact" og "Man small Why fall? Ground call That's all ". Selv etter forbudet i 1986, så hoppes det i Trollveggen, men Bruraskaret er nok ikke den mest vanlige exit'en lenger.

Bruraskaret er ingen topp eller tind, men heller det laveste punktet i den hakkete tinderekken som omkranser Trollveggen. Ved Bruraskaret stod tidligere pinakkelen Brura som ruvet ca 100 m over skaret, men i 1946? ramlet mesteparten ned Trollveggen og i dag står det bare igjen en rest på ca 20 meter. Selv om en ikke skal hoppe, så er turen til Bruraskaret verdt turen. Det gir et enormt sug å stå ved kanten og se ned i Romsdalen. Selv om det er laveste punktet i tinderekken, så er der flott utsikt til fjellene rundt. F.eks Karitind og Pyttegga i Tafjordfjellene lar seg plukke ut herfra.


Panorama: Utsikt fra Bruraskaret mot Romsdalshorn

Etter å ha rundet Storgrovbotn, så må en gå utover siden for å komme til Bruraskaret. En skal opp til foten av Trollkjerringa, så det er bare å begynne å vinne høyde når en skråer oppover siden. Nedenfor Stabben må en gjennom et felt med grov ur hvor også hendene må brukes til hjelp.Etter uren så blir det mest sten og grus. Det kan også ligge noen snørenner her som en må krysse med forsiktighet om de er harde. Her og der ser en tråkk etter folk, men en fast sti frem til Trollkjerringa er der ikke. Fremme ved Trollkjerringa er starten av Heen's Highway vardet. Highway'en er en delvis ryddet sti langs siden frem til Bruraskaret. Stien krysser noen renner og spesielt ved ryggene er det luftig. En må også klyve litt rundt ryggene, men særlig vanskelig er det ikke. De 800-900 høydemeterene tar ca 3 - 4 timer fra Trollstigen (ca 700 moh).
For ruten frem til baksiden av Trolltindene, se Trolltindene

Tur-rapport:

Kart:

Store Trolltind via Bruraskaret 21.aug 05 (34 bilder)
Store Trolltind via Bruraskaret 18.aug 06 (14 bilder)

 

Se også

Trolltindene