Galdhøpiggen (2469 moh)

Jotunheimen, Lom kommune

Galdhøpiggen Galdhøpiggen

Galdhøpiggen ("Piggen") er Norges og Nord-Europas høyeste fjell med sine 2469 meter over havet. Piggen er i tillegg kommunetopp for Lom og fylkestopp for Opplandfylke.
Glittertind konkurrerer med Galdhøpiggen i å være det høyeste punktet siden den har en diger snøfonn oppå toppen. Glittertind har fast fjell på 2452 moh og høyden av snøfonnen vil variere med snøforholdene, men i de senere år har Piggen vært det høyest punktet selv om en rekner med snøen på Glittertind.

Galdhøpiggen og Besseggen er nok de 2 best kjente og besøkte turmålene i Jotunheimen. Det kan føles som å være på Karl Johan i stien mot toppen med mye folk overalt. Langs stien bærer det dessverre preg av folkeferdsel med søppel flere steder. På toppen finner en også en stenhytte. Det er den 3. i rekken, siden de tidligere har blitt ødelagt av uvær. Her selges det drikke, pølser og suvenirer i sesongen, så husk å ta med penger. Helst en god del, siden konkurransen er liten og frakttillegget utgjør noe....

De vanligste rutene til toppen er fra Spiterstulen (1100 moh) og Juvasshytta (1840 moh). Ruten fra Juvasshytta /sommerskisenteret er den enkleste siden den innehar færrest høydemeter (ca 630 meter stigning) og tar ca 3 timer opp (med barn i følget, pauser og taurigging brukte vi akkurat 3). Ruten krysser Styggebreen og den er som navnet sier, en bre. En må derfor gå i taulag med tilstrekkelig antall når en skal krysse den. Juvasshytta arrangerer turer med guide og bre-utstyr til toppen flere ganger for dag i sesongen. Sjekk link til høgre.
For å komme seg til Juvasshytta og sommerskisenteret, så må en kjøre 20-25 minutter opp en bomvei (kr 85 pr 2007). Veien stod ferdig i 1936 og er Norges høyeste beliggende veistrekning.
Turen fra Spiterstulen er omtrent like lang som fra Juvass, men innehar flere høydemetre. Det er over 1400 høydemtetre som må bekjempes siden det blir litt opp og ned når en på slutten går over/ved siden av Svellnosi og Keilhaus topp. Turen her kan gåes uten brefører. Det er bomvei også inntil Spiterstulen.

 

Tur-rapport:

Kart:

Bildeserie 03.aug 07 (42 bilder)

 

 

Eksterne Linker

Spiterstulen
Juvasshytta
Galdhøpiggen sommerskisenter
Webkamera