Muldal

Fjellgard ved Tafjorden

Den lange hengedalen Muldalen munner ut 370 meter over sjøen i Tafjorden. Før kraftutbygginga var den kraftige Muldalsfossen et imponerende skue der den kastet seg utfor kanten med sine 180 meter fall. Et av turistforeningens (ÅST) første prosjekter var å bygge sti og plattform på utsiktspunktet (1890). Selv etter reguleringen så renner det litt vann i elven, og fossen er fremdeles severdig fra utsiktspunktet nedenfor.

Muldal er også kjent fra historien der jordmor Jensine en januardag i 1886 la ut på en strabasiøs ferd fra Eidsdal til Muldal for å redde en mor og hennes ufødte barn. Selv om ho var nær ved å gi opp flere ganger, kom ho frem og fikk reddet mor og barn, forteller historien. Det er en lang tur på 3 mil over flere fjell og skar. Dagens jordmormarsj skal minne hendingen, men til forskjell for Jensine, så er den kortet betraktelig ned og gjennomføres på sommeren i staden for på vinteren.

Muldal passer fint som familie-tur, der veien slynger seg oppover i 13 svinger og har en stigning på ca 370 meter. Men en må vise varsomhet oppe på kanten av Muldal, der foss og berg ender stupbratt 200 meter ned. Her har det dessverre vært dødsfall der folk har vært for langt frem på svaene. Elven er også regulert, slik at der kan komme vannutslipp uten varsel.
En bruker ca 1 time opp til Muldal fra parkeringsplassen.

Et annen fin tur, er å gå innover den forholdsvis flate Muldalen mot Muldalssætra/Tafjordsætra. Sætrene ligger på et lite utkikkspunkt mellom kampestener og herfra kan en også se mot Raudnukdalen med sine røde knoller av olivinsten. På turen innover til sætrene så får en med seg de fineste delene av Muldalen. En passerer også et av vanninntakene til Tafjord Kraft, der de har demmet opp Muldalselva og sender den i tunnel til Tafjord.
En bruker ca 1 time videre til sætrene fra Muldal

Muldal er et av flere utgangspunkt for rutenettet til turistforeningen (ÅST) i Tafjordfjella. Her kan en gå over Illstig mot Vakkerstølen (en lang tur) eller langs røde olivin-knoller mot Reindalseter (ca 6 timer).

 

Tur-rapport:

Kart:

Tur til Muldal 20.mai 06 (25 bilder)

Innover Muldalen 15.aug 08 (25 bilder)

 

Se også

Tafjordfjella

 

Eksterne linker

Jordmormarsjen

ÅST