Romsdalshornet (1550 moh)

Rauma

Romsdalshorn Romsdalshorn Romsdalshorn Romsdalshorn Romsdalshorn
Romsdalshorn Romsdalshorn Romsdalshorn

Romsdalshornet er et at fjellene som "alle" har hørt om, og var også nominert i avstemningen om Norges nasjonalfjell. Hornet er sammen med Stetind og Store Skagastøltind (Storen) en av klatre-klassikerne i Norge. Romsdalen blir betegnet som klatresportens vugge i Norge, og på slutten av 1800-tallet var spesielt det engelske adelskapet sterkt til stede for førstebestigninger av topper i området.

Romsdalshornet ble første gang besteget i 1828 (også årstallene 1826 og 1827 har vært nevnt som tidsangivelse for hendelsen) av Christen Christensen Storsveen (31) og Hans Haldorsen Bjermeland (39). Historien forteller at de en sommerkveld i godt lag med mye god drikke rølte av hvor gode de var å klyve i fjellet. Det ene ordet tok det andre, og til slutt hadde de veddet at de skulle klatre opp på "Hønnje". En sommerdag i juli tok de løst. De kom seg greit opp til foten av nordveggen, der gikk de til venstre rundt hornet og til slutt opp via rennen som senere er døpt "Halls renne". På toppen reiste de en varde som visst nok kunne sees fra dalen. Om oppstigningen var vanskelig, så var nedfarten værre. Påkjenningen var så stor at den ene av karene gav til kjenne at han ville ikke gjøre klatringen opp igjen for noen pris. Etter dette trakk glemselens slør seg over bestigningen og beretningen begynte å trekkes i tvil, særlig etter at Hornet motsto alle forsøk på bestigning utover i 1860 og 70-årene.

Den 1. september 1881 lyktes endelig Carl Hall, en av Skandinavias fremste tindebestiger, i sin andre sommer og 7. forsøk på å nå toppen av det avskrekkende og utilnærmelige fjellet. Sammen med Mathias Soggemoen og Erik Norahagen stod han på toppen og kunne med selvsyn se den over 50 år gamle varden som beviste at der hadde vært folk før på Hornet. Etter 6 mislykte forsøk må dette ha vært stor en skuffelse for Carl. Han kunne bekrefte de tidligere beretningene og for sin ærlighet er Carl Hall blitt belønnet med Norges mest kjente andrebestigning. "Halls renne" har siden vært betegnelsen på danskens rutevalg. Nordveggen har de senere årene erstattet Halls renne som den mest brukte ruten opp til toppen.

En annen som en ikke kan unngå å nevne i forbindelse med Romsdalshornet, er Arne Randers Heen. Også kalt "Kongen av Romsdalshorn".
Etter å ha lest Carl Hall sin artikkel om turen på Romsdalshorn, så var det en nysgjerrig 23-åring som fann veien til topps i 1928. Dette vart første gangen av 233 ganger han var på toppen. Her bygde han ei stenhytte og anla 2 små hageflekker på den store toppflaten.
Les den fantastiske historien om fjellmannen og klatreren Arne Randers Heen i biografien om han. Anbefales.

Panorama
Panoramabilde: Romsdalshorn

Panorama
Panoramabilde mot tinder rundt Vengedalen

Tilkomst: Ta av ved Isfjorden og kjør bomvei innover Vengedalen. Parker nesten ved veiens ende.
Den enkleste klatreruten til Lillehornet, er via Halls renne (klatring på 3 tallet), men den mest brukte ruten er nok Nordveggen (grad 4). Litt vanskligere, men mindre klatring. Der er mye løs stein i fjellet, og populært som fjellet er, så er der en viss risiko med mengden av folk som klatrer samtidig.

 

Tur-rapport:

Kart:

Kart

Klatretur opp Halls renne, med retur Nordveggen 18. juli 2006 (42 bilder)

 

 

Se også:

Lillehornet

 

Eksterne Linker:

Romsdalshorn.com