Trollryggen ca 1740 moh

Rauma, Trolltindene


Baksiden av Trollveggen

Klatreruta Trollryggen ble første gang besteget i 1958 av Arne Randers Heen (53) og Ralph Høibakk (21). Trollryggen opp fra Romsdalen hadde vært det store uløste problemet i norsk klatresport. Flere hadde prøvd i årene før, inklusiv Heen, og dette var hans 6. forsøk. Minimalt utrustet med tau, 10 boltar, 6 karabiner og hver sin boltehammer klatret de ruten på 2 dager.Underveis passerer de flere vanskelige passasjer. Dette var den første klatreruten i Norge med overnatting i fjellveggen. 10 år senere klatret de en jubileumstur som de gjorde unna på utrulige 10,5 timer. Denne gang med rikeligere og mer moderne utstyr. Trollryggen er fremdeles den lengste klatreruten i Europa.

For den som ikke vil klatre opp Trollryggen, så kan den enkelt bestigest fra baksiden. Toppen har flott utsikt til innsiden av Trollveggen, og for den som har vært på Bruraskaret kan en herfra se hvordan exit'en ser ut også fra utsiden.


Panorama fra Trollryggen mot Store Trolltind


Panoramautsikt til flere kjente topper på andre siden av Romsdalen

Trollryggen er enklere enn den mer populære Store Trolltind, siden det er minimalt med klyving. En annen forskjell er også at det er enkelt å finne veien til toppen. Lettest er det å gå opp til venstre for Stabben langs feltet med grov ur. Oppe ved kanten gir ruten seg selv langs ryggen. Et annet alternativ er å gå opp i en renne midt på ryggen, men rennen er vanskelig å se nedenfra, så det anbefales heller å gå ryggen. Der er også mye løs sten oppetter rennen.
Turen til Trollryggen tar ca 3 - 5 timer fra Trollstigen. For ruten frem til baksiden av Trolltindene, se Trolltindene

Tur-rapport:

Kart:

Bildeserie 6.aug 06 (20 bilder)

 

Se også

Trolltindene